Юздечката служи за управление на коня и се поставя върху главата. Юрдечката е съвкултност от оглавник , удило и поводи. Тя е произведена от ремъци от кожа, дължината на ремъците може да се регулира чрез катарами, които най-често са по страничните ремъци. Добрата юздечка е направена от естествена кожа тя е съвкуптност от надтилен ремък, презчелник, странични ремъци, презносник – обикновен или специален, поводи и удило (транзела). Има юздечки произведени от изкуствени материали, който не са много качествени но затова са евтини. Хората ги предпочитат защото са по-лесни за подръжка от кожените. Тези юздечки са много пополярни в дисциплината ендюранс и са добро решение за понита и коннен туризъм, където почистването на амуницията не е преоритит. Доброкачествената кожа, добре поддържана остава най-предпочитана.

Устройство и видове юздечки:

  1Надтилен ремък: Той трябва да е широк около главата и когато се намести презчелника не трябва да пречи на мястото където се разделя подбрадника.

2Страничните ремъци: Те са чифт и трябва да са достатъчно дълги за нагласяне дължината спрямо удилото (транзела,мундщук или пелхама).

3 Презносник: Презносниците са няколко вида, (обикновен, кръстосан, хановерски, мексикански и др.)те главно се използват като помощно средство при управлението на коня.

4 Подбрадник: Той е ремък който свързва двата края на надтилния ремък под брадата на каня.

5 Удило (транзела, мундщук и пелхама):

Те служат за управление на коня. Най-често използвани са транзелите, те са няколко вида – меки, строги, D-образни, с рингове, двойни и др. На пазара има много голямо разнобразие от модели транзели. Изборът на транзела не е по-красота а по-това от каква има нужда коня. Мунщука и пелхамата не са за обикновена езда те са за по-сложни упражнения, към тях има други изисквания. Конна база Ласкар съветва: който не знае как се ползват да не опитва без да се е научил. Много опасно е за коня.

6 Поводи: Изборът на поводи зависи от това за какво ще бъдат използвани. Размерът на  поводите трябва да е 1.5м. Поводите за прескачане и надбягване-когато се изисква по-късо държане могат да бъдат 1.4м. За понитата може да са още по-къси, дългите поводи може да се оплетът в краката на понито. Поводите се произвеждат от кожа , текстил, гума и др. Те биват няколко вида обикновени, странични, двойни, плаващи и др